مقالات

طرز کار اتصالات پلی اتیلن پیچی

لرزه گیر لاستیکی مهاردار

طرز کار اتصالات پلی اتیلن پیچی

همان‌طور که می‌دانیم اتصالات پلی اتیلن پیچی (رزوه ای)، به ترتیب از اجزاء سرپیچ، اسپلیت، بوشینگ، اورینگ و بدنه تشکیل شده است. برای متصل‌کردن لوله‌ها به یکدیگر با استفاده از اتصالات پیچی به ترتیت زیر عمل می‌شود:

۱- تمامی اجزاء اتصال را به همان ترتیبی که سرِ هم شده‌اند، از هم جدا می‌کنیم.

۲- به ترتیب، سرپیچ، بوشینگ و اورینگ را روی لوله قرار داده و اسپلیت را فعلا کنار می‌گذاریم.

۳- لوله‌ای که سه جزء مذکور بر روی آن سوار شده است، به سمت جزء دیگر، که همان بدنه اتصال است، هدایت می‌شود.

۴- این کار تا جایی ادامه پیدا می‌کند که سر لوله، به لبه نگهدارنده‌ای که داخل بدنه اتصال وجود دارد، برسد.

۵- سپس، اورینگ و بوشینگ را به سمت بدنه اتصال حرکت داده، تا جایی که داخل بدنه قرار گیرند.

۶- سرپیچ را به محل رزوه‌ها که روی بدنه اتصال قرار دارد، نزدیک کرده و با آچار مناسب سفت می‌کنند.

۷- سرپیچ را باز کرده و آن را از بقیه اجزاء اتصال، به سمت مخالف، دور می‌کنند.

۸- پس از آن، اسپلیت را از شیاری که در ساختار آن تعبیه‌شده، باز کرده، بر روی لوله قرار داده و در نهایت به سایر اجزاء اتصال نزدیک می‌کنند.

۹- در این حالت، اتصال پیچی، آماده سفت‌شدن نهایی و بستن است.

۱۰- سرپیچ را با کمک آچار مناسب برای بستن اتصالات پیچی، سفت می‌کنند. باید مراقب بود که سفت‌شدن تا یک نقطه اپتیمم ادامه پیدا کند؛ به شکلی که موجب دو‌پهن شدن اتصال و به‌هم‌ریختن ظاهر پره‌ها نشود.

‌نکات مهم در نصب اتصالات پلی اتیلن پیچی (رزوه ای)

در زمان نصب اتصالات پیچی مانند نصب سایر اتصالات پلی اتیلن، باید یک‌سری نکات را رعایت کرد تا بتوان یک نصب بی‌نقص را در پروژه تحویل داد. این نکات عبارتند از:

انتهای لوله‌هایی را که قرار است داخل اتصالات پیچی قرار گیرند، با کمک سوهان، به‌طور‌کامل صاف کرده، پلیسه‌ها را زدوده و تمیز کنید.
قبل از اینکه اجزاء اتصال به صورت نهایی سفت شوند، از قرار‌گرفتن هر یک از آن‌ها در جای درستشان، اطمینان حاصل کنید.
برای اطمینان از آب‌بند شدن کامل اتصال، می‌توانید از نوار تفلون بهره ببرید.
طول دسته آچار مناسب برای سفت‌کردن اجزاء اتصال، باید نهایتاً ۴۶ سانتیمتر باشد.
از آنجا که اتصالات پیچی، عبور جریان آب گرم را نمی‌توانند تحمل کنند، باید توجه کرد که در پروژه‌های آن‌ها، سیالات با دمای مناسب از داخل لوله و اتصالات پیچی رد شود.
کاربرد اتصالات پلی اتیلن پیچی (رزوه ای)
برای مصارف کشاورزی و شبکه‌های توزیع آب
برای مصارف آبیاری تحت فشار، شامل آبیاری قطره‌ای و بارانی
برای سیستم‌های آبرسانی
برای استفاده در پروژه‌های با سایزهای پایین
ویژگی‌های اتصالات پلی اتیلن پیچی (رزوه ای)
مقاومت در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی (بر‌خلاف اتصالات فلزی)
مقاومت در برابر مواد شیمیایی
مقاومت در برابر تنش و ترک‌خوردگی
مقاومت در برابر ارتعاشات ناشی از زلزله
مقاومت در برابر اشعه ماوراء‌بنفش
استحکام و طول عمر بالا
انعطاف‌پذیری بالا
دارا‌بودن سطح داخلی و خارجی صاف و صیقلی
عدم رسوبگیری و پایین بودن میزان افت فشار سیال عبوری، به موجب صیقلی‌بودن سطح آن

مزایای استفاده از اتصالات پلی اتیلن پیچی (رزوه ای)

یکی از ویژگی‌هایی که سبب وجه تمایز اتصالات پیچی از ساير انواع اتصالات می‌­شود، قابلیت چند‌بار مصرف بودن آن­هاست. در واقع روند جوشکاری در زمان نصب، باعث می‌­شود که ساير اتصالات (از جمله اتصالات پلی اتیلن تزریقی، دست ساز و برنچی)، از حالت اولیه خارج شده و دیگر قابل استفاده نباشند، اما اتصالات پیچی پس از نصب در یک پروژه، می‌­توانند در پروژه‌­های دیگر هم استفاده شوند. همچنين، اگر يكی از اتصالات پيچی مورد استفاده در پروژه به هر دليلی معيوب شود، به راحتی قابل تعويض است.

از طرف دیگر، در پروژه‌های کوچک به دلیل عدم نیاز به حمل و نقل یا کرایه دستگاه جوش و به دنبال آن، فارغ بودن از استخدام نیروی ماهر برای کار با آن، استفاده از اتصالات پیچی نسبت به اتصالات ديگر توصیه می‌­شود. در حقيقت، فاكتور بالا بودن سرعت اين عمليات، از همين موضوع سرچشمه می‌گيرد. همچنین، عدم نیاز به جریان برق برای متصل‌­شدن به لوله‌­ها، در زمان نصب در پروژه، از دیگر مزایای اتصالات پلی اتیلن پیچی (رزوه ای) است.

ویژگی منحصر‌به‌فرد دیگری که در این اتصالات وجود دارد این است که، چنانچه هر یک از اجزاء اتصال پیچی دچار مشکل یا آسیب شود (مانند: اسپلیت، بوشینگ، سرپیچ و اورینگ)، به‌طور‌جداگانه قابل‌خرید بوده و به‌راحتی تعویض می‌شود.

 

لرزه گیر لاستیکی مهاردار

لرزه گیر لاستیکی مهاردار

تولیدکنندگان اتصالات پلی اتیلن پیچی (رزوه ای)

پر واضح است که بهره‌گیری از اتصالات پلی اتیلن دست ساز (مایتری) و اتصالات پلی اتیلن برنچی، اتصالات تزریقی و اتصالات پلی اتیلن الکتروفیوژن در پروژه‌ها، با عیب بزرگی به نام وابستگی به حضور دستگاه جوش و به دنبال آن حضور اپراتور ماهر، تنیده است. با علم به این موضوع، تولید اتصالاتی که بتوان آن‌ها را با سهولت بیشتری در پروژه‌ها نصب و بهره‌برداری کرد، ارزشمند خواهد بود.

همین امر موجب می‌شود که زحمات تولیدکنندگان اتصالات پلی اتیلن پیچی که تلاش می‌کنند تا بتوانند محصولی را مطابق با استانداردهای ملی و بین‌المللی، به بازار عرضه کنند، ستودنی است. اما متأسفانه همچنان، عیب عدم امکان ارائه این اتصالات در سایزهای بالاتر از ۱۲۵ میلیمتر، غیر‌قابل چشم‌پوشی است.

معایب اتصالات پلی اتیلن پیچی (رزوه ای)

علی‌رغم تمامی مزايا، بايد اين نكته را مد‌نظر قرار داد که اتصالات پلی اتیلن پیچی (رزوه ای) نهایتاً تا سایز ۱۲۵ میلیمتر و فشار ۱۰ بار قابل عرضه هستند و نمی­‌توانند پروژه­‌های بزرگ را كه شامل اتصالات با سايزهای بالا و متنوع خواهند بود، پوشش دهند.

علاه­‌بر‌این، چون جنس مواد به‌­کار‌رفته برای تولید اجزاء اتصالات پیچی متفاوت بوده (پلی استال، پلی پروپیلن، پلی ­اتیلن و لاستیک)، هر کدام از آن­‌ها در دمای خاص خودشان، در فصول مختلف دچار انقباض و انبساط می‌شوند. همین امر ممکن است سبب شل شدن این اتصالات و در نتیجه چکه­‌کردن آن­‌ها شود.

همچنین، اتصالات پیچی بسیار گران­‌قیمت هستند.

 

قیمت اتصالات پلی اتیلن پیچی (رزوه ای)

اتصالات پلی اتیلن پیچی علی‌رغم سایز پایینی که دارند، گران‌قیمت بوده و خرید آن‌ها برای پروژه در مقایسه با خرید اتصالات پلی اتیلن دست ساز یا تزریقی، پر‌هزینه‌تر خواهد بود. نکته‌ای که باید در نظر داشت این است که در کنار قیمت بالا، فارغ‌بودن کارفرما از خرید یا اجاره دستگاه جوش و هزینه‌هایی که برای حمل آن به محل پروژه وجود دارد، موجب می‌شود که قیمت خرید اتصالات پلی اتیلن پیچی، کمی متعادل‌تر شود. اما با تمام این تفاسیر، قیمت اتصالات پلی اتیلن پیچی، همچنان سرسام‌آور است.

سؤالات مرتبط

نام اتصالات پلی اتیلن چیست؟
اتصالات پلی اتیلن انواع مختلفی را شامل می‌شوند که عبارتند از: اتصالات جوشی (شامل اتصالات تزریقی، دست ساز و برنچی)، اتصالات الکتروفیوژن، اتصالات پیچی، اتصالات سریع و اتصالات فلنج دار.

چه اتصالاتی با لوله HDPE استفاده می‌شود؟
برای متصل‌کردن لوله‌های HDPE از اتصالات جوشی، الکتروفیوژن، پیچی، سریع و فلنج دار استفاده می‌شود.

لوله‌های HDPE معمولاً چگونه به هم متصل می‌شوند؟
لوله‌های HDPE به کمک روش‌های مختلفی از جمله: جوش لب به لب (استفاده از اتصالات جوشی)، جوش الکتروفیوژن (استفاده از اتصالات الکتروفیوژن)، استفاده از اتصالات پیچی، استفاده از اتصالات سریع و استفاده از اتصالات فلنج دار، به یکدیگر متصل می‌شوند.

آیا چسب پی وی سی روی پلی اتیلن کار می‌کند؟
خیر- فقط چسبی که بر پایه پلی اتیلن باشد می‌تواند برای لوله و اتصالات پلی اتیلن کاربرد داشته باشد.

آیا می‌توانید از اتصالات فشاری روی لوله پلی اتیلن استفاده کنید؟
بله- اگر در سیستم فاضلابی از لوله پلی اتیلن استفاده شود، می‌توان از اتصالات فشاری برای متصل‌کردن لوله‌ها استفاده کرد.

آیا می‌توانید لوله پلی اتیلن را چسب بزنید؟
خیر- چون هنوز هیچ چسبی که بر پایه پلی اتیلن بوده و قدرت چسباندن لوله یا اتصالات پلی اتیلن را به یکدیگر داشته باشد، ساخته نشده است.

آیا چسب حرارتی به پلی اتیلن می‌چسبد؟
خیر- هیچ چسبی تاکنون نتوانسته است لوله‌های پلی اتیلن را به هم بچسباند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *