لرزه گیر لاستیکی
لرزه گیر لاستیکی ماکسیمم انعطاف پذیری را از طریق ساختار ذاتی ارتجاعی خود در سیستم پایپینگ به وجود می آورند و توانایی جذب نیرو در تمامی جهات را دارد.
لرزه گیر لاستیکی توانایی جذب نیرو در راستای محوری،افقی،زاویه ای و پیچشی را دارا می باشند.همچنین توانایی جذب ارتعاشات و همسان سازی و هم تراز کردن خطوط لوله را برعهده دارند.
لرزه گیر لاستیکی در سیستم پایپینگ مزایای زیادی را در کمترین فضاها بوجود می آورند و باعث ایجاد کاهش سایز سیستم های لوله کشی و افزایش کارایی و بهره وری می شوند.
فرایند انتخاب و نحوه نصب لرزه گیر فرآینده پیچیده و سیستماتیکی داشته و دارای محاسبات خاص خود می باشد.ابتدا شکل سیستم لوله کشی با انتخاب زوایای جایگیری آزمایشی بایستی مشخص شود.
پس از آن هر بخشی می تواند به صورت بهینه شده به کلیه سیستم لوله کشی متصل شود،در نتیجه شاهد بهینه ترین و کاراترین حالت در سیستم پایپینگ خواهیم بود.مطالب مربوط به انواع اتصالات در سیستم لوله کشی فلزی را میتوانید مورد بررسی قرار دهید.
مواردی که برای بهینه سازی لازم است:
-ظرفیت ها ومحدودیت های حالت های مختلف زاویه ای
-محل قرارگیری تجهیزات مختلف،اتصال انشعابات و محدودیت های فضایی
-ساختار ساپورت های موجود و محدوده بار اعمالی لوله ها و تجهیزات
-شرایط محیطی سیستم مانند دما و فشار
-میزان گرما و حرکتهای خارجی پیش بینی شده
-محاسبه میزان جذب صدا و ارتعاشات و جبران ناهمترازی سیستم
-امکان دسترسی به امکانات و تجهیزات در سیستم های لوله کشی
-محاسبه طول عمر مفید لرزه گیر
-محاسبه توانایی ها و محدودیت ها درطراحی لرزه گیرهای مختلف مانند لرزه گیرهای با میله مهار ولرزه گیر های بدون میله مهار
لرزه گیر مهاردار :
لرزه گیر مهاردار به منظور جلوگیری از باز شدن و بسته شدن بیش از حد طراحی شده اند همچنین لرزه گیر مهاردار به منظور جذب حرکتهای محوری،جانبی،دورانی،پیچشی و حرکتهای ترکیبی در سیستم پایپینگ مورد استفاده قرار می گیرد.
لرزه گیر مهاردار مناسب سیستم های لوله کشی با فضای کم یا محدودیت های فضایی و سازه ای و تجهیزات و سیستم پایپینگ با محدودیت های نیرو طراحی شده اند.
به عنوان مثال یک لرزه گیر مهاردار می تواند تنش های حرارتی در جهت عمود بر امتداد محور لرزه گیر را با جذب حرکتهای عمودی بر محور طولی خنثی نماید.
در طراحی لرزه گیر مهاردار تمامی مزایا و خواص لرزه گیر بدون مهار را داراست،علاوه بر این لرزه گیر جوشی با بهبود و افزایش کارایی باعث بهینه شدن سیستم پایپینگ می شود.
لرزه گیر مهاردار باعث ایجاد خاصیت انقباض خودکار به منظور تعدیل در سیستم پایپینگ می شود.
لرزه گیر مهاردار با توجه به الزامات لوله کشی و پمپ ها نیاز به فضای کمتری دارند،و به این ترتیب نیاز به سازه های ساپورتی به شدت کاهش یافته است.
در نتیجه ساختار هر لرزه گیری دارای مشخصات خاص و ویژه ای است که مناسب هر کاربردی می باشد.
در طراحی ها،می توان دو یا چند گزینه را انتخاب نمود و به طراح اجازه داد که بهترین بهره وری و بهینه ترین حالت را انتخاب کند.
طریقه نصب لرزه گیر:
اولین نکته در نحوه نصب لرزه گیر طرح اولیه است.نصاب بایستی بغیر از دستورالعملی که توسط کارخانه تولید کننده تهیه شده است، نسبت به این طرح اولیه آگاهی داشته باشد و نکات لازم به منظور انتخاب درست محل نصب لرزه گیر را مد نظر قرار دهد.مهمترین نکات در نصب لرزه گیر به شرح زیر است:
-بایستی از هرگونه ضربه،فرو رفتگی و جوشکاری در نقاط حساس و نازک جلوگیری شود.
-هیچ گونه حرکت کششی،فشاری،چرخشی و مخصوصا پیچشی که منجر به ناهمترازی در لرزه گیر می شود مجاز نیست.
چنانچه در حین نصب لرزه گیر نیروی های فوق به آن اعمال شود باعث اخلال در عملکرد و آسیب به بلوز و سایر قسمتهای آن میشود.مخصوصا طول عمر لرزه گیر به شدت کاهش میابد.
اعمال نیروی های فوق به تجهیزات مجاور لرزه گیر باعث محدودیت هایی در ساختار طراحی لرزه گیر مانند لقی در چفت و بست ها و کاهش ظرفیت تحمل نیرو و پایداری در بلوز لرزه گیر می شود.
-هرگونه پیش تنظیم لرزه گیر بایستی منطبق بر دستورالعمل شرکت سازنده لرزه گیر باشد که شامل جهت حرکت و بزرگی حرکت می باشد.
-انکرها،راهنماها و ساپورت لوله ها بایستی منطبق با نقشه سیستم لوله کشی نصب شوند.هر گونه مغایرت با نقشه نصب روی عملکرد مناسب لرزه گیر تاثیرگزار است و همچنین در نصب لرزه گیر این نکته رعایت شود که لرزه گیر بایستی متناسب با راستای جهت جریان نصب شود.