مقالات

اتصالات دنده ای گالوانیزه

اتصالات دنده ای گالوانیزه

اتصالات دنده ای گالوانیزه

اتصالات دنده ای گالوانیزه (Threaded Galvanized Fittings) گروهی از اتصالات هستند که جهت اتصال لوله های فلزی و سایر تجهیزات مکانیکی استفاده می شوند. اتصالات دنده ای گالوانیزه به جهت دارا بودن خواص خاص و منحصر به فرد خود که در ادامه با آن ها آشنا می شویم، دارای اهمیت و کاربرد بسیار زیادی در صنعت تاسیسات و لوله کشی، به طور ویژه لوله کشی‌ های بهداشتی، دارند.

اتصالات به دلیل کاربرد هایی که دارند امروزه عضو جدانشدنی خطوط لوله کشی هستند. اتصالات دنده ای گالوانیزه نیز از این امر مستثنی نیستند. در ادامه به تعدادی از کاربرد های تمامی انواع اتصالات اشاره شده است:

برای هرگونه تغییر در جهت جریان سیال به کار می روند.
برای ایجاد انشعاب در لوله اصلی برای فراهم کردن مسیر های بیشتر برای عبور سیال به کار می روند.
برای تبدیل قطر لوله در خطوط لوله کشی استفاده می شوند.
برای اتصال دو لوله به یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند.
اما اتصالات بر اساس معیار های مختلفی با یکدیگر دارای تفاوت هستند و این امر امکان دسته بندی آن ها را فراهم کرده است. معیار اول تفاوت اتصالات مختلف، جنس آن ها است. نکته ای که باید در نظر داشت این است که جنس اتصالات وابستگی به جنس لوله داشته و معمولا از همان جنس لوله هستند. در ادامه به تعدادی از جنس های مرسوم انواع اتصالات اشاره شده است:

اتصالات فولادی
اتصالات گالوانیزه
اتصالات پلی اتیلن
اتصالات آلیاژی
در ادامه درباره اتصالات گالوانیزه به طور خاص اتصالات دنده ای گالوانیزه مطالب بیشتری خواهیم دید. معیار دوم تفاوت اتصالات مختلف، نحوه اتصال آن ها به سیستم لوله کشی است. در ادامه به دو دسته نحوه اتصال مرسوم اشاره شده است:

اتصالات جوشی

اتصالات دنده ای (رزوه ای)
هر دسته از این اتصالات دارای ویژگی ها، مزایا و معایب خاص خود هستند. در صورت تمایل برای اطلاع بیشتر از مزایای اتصالات جوشی، اینجا کلیک کنید.

به طور کلی اتصالات دنده ای گالوانیزه که مشخص است از جنس گالوانیزه هستند و نحوه اتصال آن ها به خطوط لوله نیز توسط دنده (رزوه) هست، در صنعت بسیار مورد استفاده قرار می گیرند و انواع مختلفی داشته که برای کاربرد های متفاوت به کار می روند. در ادامه با تعریف اتصالات دنده ای گالوانیزه، ویژگی ها، انواع و خصوصیات آن ها آشنا می شویم. سپس کاربرد های این اتصالات را نیز بررسی می کنیم.

اتصالات دنده ای گالوانیزه چیست؟

اتصالات دنده ای گالوانیزه، دسته ای از تجهیزات پر کاربرد در صنعت لوله کشی ساختمان و تهویه مطبوع هستند. دو ویژگی اصلی این اتصالات که در تعریف آن لازم است به آن توجه کنیم، یکی جنس این اتصالات است که گالوانیزه است و در ادامه درباره آن بیشتر خواهیم دید و دیگری نحوه اتصال است که از نوع دنده ای (رزوه ای) است. در ادامه درباره جنس گالوانیزه و همچنین اتصال دنده ای مطالبی را خواهیم دید.

در یک تعریف ساده می توان لوله گالوانیزه را به صورت زیر معرفی کرد:

لوله گالوانیزه در واقع همان لوله فولادی درزدار (سیاه) است که پس از ساخت، برای محافظت در برابر مواد خورنده، جداره داخلی و خارجی آن را با آلیاژ روی روکش کرده اند. اتصالات دنده ای گالوانیزه نیز به همین شیوه روکش شده و ساخته می شوند. لازم به ذکر است که لوله های گالوانیزه در شاخه های 6 متری به بازار عرضه شده و نحوه اتصال آن ها دنده ای (رزوه ای) است و نباید از جوش دادن برای اتصال آن ها استفاده شود. کاربرد لوله گالوانیزه به طور عمده در سیستم آب سرد و گرم بهداشتی هست.

در این بخش با اتصالات دنده ای آشنا می شویم. لازم به ذکر است که متداول ترین روش اتصال انواع لوله های فولادی با استفاده از اتصالات دنده ای است. اتصالات دنده ای با کاربرد های متنوعی که دارند، مانند: متصل کننده، تقسیم کننده، انشعاب دهنده، کاهنده سایز لوله، تغییردهنده مسیر سیال و لوله، مسدود کننده لوله بسیار دارای اهمیت هستند. این اتصالات بدون جوشکاری و به وسیله رزوه ای که دارند به قطعات مختلف متصل می شوند. مزیت اصلی این اتصالات نیز نداشتن هزینه ها و معایب اتصال به وسیله جوشکاری است.

اتصالات دنده ای جزو یکی از قدیمی ترین روش های اتصال سیستم های لوله کشی هستند که در استانداردها و سایز های مختلف تولید شده و در بازار به فروش می رسند. جنس اتصالات دنده ای معمولا از انواع فولاد و چدن چکش خوار است.

اتصالات دنده ای به صورت کلی به دو نوع گالوانیزه (آبکاری سرد و آبکاری گرم) و سیاه تقسیم می شوند. در ادامه با نوع گالوانیزه بیشتر آشنا خواهیم شد و درباره خصوصیات آن خواهیم دید.

اتصالات دنده ای گالوانیزه

اتصالات دنده ای گالوانیزه

ویژگی های اتصالات گالوانیزه دنده ای

نحوه اتصال اتصالات دنده ای گالوانیزه به صورت رزوه ای است.
از اتصالات فلزی دندهای معمولا در سایزهای بزرگ استفاده نمی شود (مورد استفاده تا سایز 6 اینچ).
اتصالات دنده ای گالوانیزه دارای سطح صیقلی و مقاوم در برابر خوردگی هستند.

 

 

 

مفهوم گالوانیزه کردن

گالوانیزه کردن لوله‌ها و اتصالات فلزی یکی از راه‌های عالی برای مقاوم‌سازی خطوط لوله و اتصالات آن است. پوشش‌های گالوانیزه روی اتصالات دنده ای گالوانیزه در حقیقت یک لایه فلزی نازک معمولا از جنس روی است که روی آلیاژ فلزی اصلی کشیده می‌شود. ویژگی این لایه این است که نسبت به آلیاژ اصلی مقاومت بیشتری در برابر خوردگی و اکسیداسیون دارد.

 

انواع اتصالات دنده ای گالوانیزه

اتصال دنده ای گالوانیزه در انواع مختلفی وجود دارند که هر کدام کاربرد های خاص خود را دارند. در ادامه به تعدادی از انواع اتصالات دنده ای گالوانیزه اشاره شده است:

زانویی: قطعه ای است که برای تغییر جهت مسیر استفاده می شود و با توجه به زاویه تغییر و نحوه دنده شدن، دارای انواع و اقسام مختلفی است.
سه راهی لوله: قطعه ای است که برای انشعاب گیری در خطوط لوله کشی استفاده می شود و به دسته سه راهی هم اندازه و سه راهی کاهنده تقسیم می شود.
بوشن: قطعه ای استوانه ای است که برای متصل نمودن دو قطعه لوله یا فیتینگ به همدیگر به کار می رود و به صورت بوشن ساده، روپیچ توپیچ و بوشن تبدیل وجود دارد.
مهره ماسوره: قطعه ای است که برای اتصال دو قسمت از لوله کشی به یکدیگر یا اتصال لوله کشی به دستگاه به کار می رود.
مغزی(نیپل): یک قطعه لوله دو سر دنده یا یک قطعه ریختگی دو سر دنده است که از آن برای اتصال فیتینگ ها به همدیگر یا به شیرها استفاده می شود.
قیمت اتصالات دنده ای گالوانیزه مانند سایر محصولات به عوامل متعددی از جمله نرخ فولاد، سایز، کیفیت و … بستگی دارد.

کاربرد اتصالات دنده ای گالوانیزه

اتصالات دنده ای گالوانیزه به دلیل ویژگی های اشاره شده، دارای کاربرد های مختلفی هستند که در ادامه به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم:

مهم ترین کاربرد اتصالات دنده ای گالوانیزه در لوله کشی آبرسانی ساختمان و تهویه مطبوع است.
اتصالات دنده ای گالوانیزه در صنایع مربوط به آب رسانی و فاضلاب مورد استفاده هستند.
این اتصالات دارای سطحی صیقلی و مقاوم در برابر خوردگی بوده و برای لوله های با قطر کوچک استفاده می شوند.
اتصالات دنده ای گالوانیزه در کاربردهای متنوعی از جمله لوله کشی های آب آشامیدنی، آتش نشانی و سیستم های خنک کننده ی صنعتی استفاده می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *