لوله مانیسمان
امروزه در صنایع بسیار از لوله مانیسمان به دلیل کیفیت و استحکام بالا استفاده میشود. لوله مانیسمان برای اولین بار در اواخر قرن 19 ام میلادی توسط مهندسی آلمالنی به نام مانیسمان ابداع و مورد استفاده قرار گرفت و از ابتدای قرن 20 ام میلادی استفاده از لوله های مانسمان ، بسیار رواج پیدا کرد. تفاوت اصلی لوله مانیسمان با دیگر لوله ها، بدون درز بودن لوله های مانیسمان میباشد.
حذف شدن درز در ساخت لوله ها باعث شد تا لوله های استحکام و مقاومت بالاتری از خود نشان داده و بتوان از آن ها در موراد بیشتر و با اطمینان تر استفاده نمود. این لوله ها در صنعت از محبوبیت بالایی برخوردار است که در ادامه به کاربرد این لوله ها و نحوه ساخت لوله های مانیسمان، به اشاره ای کلی میپردازیم.
کاربرد لوله مانیسمان
لوله مانیسمان استحکام و مقاومت بسیار بالایی در شرایط جوی و عوامل روزانه و محیطی از خود نشان داده است. از همین رو از این لوله در خطوط صنایع غذایی و دارویی، خطوط فشار قوی، خطوط نفت و گاز و همچنین در خطوط هیدرولیکی بسیار استفاده میشود.
استفاده از لوله مانیسمان در خطوط فشار قوی
لوله های بدون درز بهترین گزینه برای استفاده در فشار های عملیاتی بسیار بالا به حساب میآیند. از همین رو در مقایسه با باقی لوله های فولادی، لوله های مانیسمان این قابلیت را دارند تا با کمترین میزان سهولت استفاده در کار، سیالات شما را به راحتی انتقال دهند.
کاربرد لوله مانسمان در پالایشگاه
یکی دیگر از موارد استفاده از لوله های مانیسمان در پالایشگاه های پتروشیمی و خطوط انتقال انرژی های مختلف مانند نفت و گاز میباشد. همچنین استحکام بسیار بالای لوله های مانیسمان باعث شده است تا از این لوله در صنایع دیگر مانند استفاده در مبدل های حرارتی و بویلر ها مورد مورد استفاده قرار گیرد. همچنین در برخی موارد خاص ، از لوله درزدار تست گاز api نیز برای انتقال سیالات استفاده میشود.
استفاده از لوله مانسمان در کشاورزی و صنایع غذایی
استفاده از لوله های مانیسمان در برخی از زمین های کشاورزی و صنایع غذایی نیز به چشم میخورد. به دلیل بدون درز بودن این لوله های، کشاورزان از این لوله با خیالی آسوده برای جا به جایی آب و یا محصولات از سیلو به انبار، استفاده میکنند.
لازم به ذکر است از لوله های مانیسمان در آبرسانی شهری، لوله کشی های کوچک و بزرگ، استفاده در تاسیسات زیر دریا مانند انتقال سیم های برق و انتقال مواد شیمیایی نیز استفاده میشود. البته در کنار این لوله های بدون درز ، در موارد خاصی از لوله گالوانیزه که از جمله لوله های درزدار میباشند ، استفاده میشود.
انواع لوله مانیسمان
لوله های مانیسمان به دلیل مورد استفاده قرار گرفتن در مناطق و موارد کاری مختلف در انواع یا همان رده های متفاوتی ایجاد میشوند. این اتفاق به دلیل راحتی استفاده و کارآمد بودن این لوله در تمامی مناطق صورت گرفته است. در ادامه برخی از این رده های لوله مانیسمان رو مورد بررسی قرار میدهیم.
لوله مانیسمان رده 20
لوله های مانیسمان رده 20 بیشتر در صنایع هایی استفاده میشوند که از لوله هایی با ضخامت پایین ولی با استحام بالا نیاز میباشد. این لوله ها از ضخامت کم ولی با استحکام بالا برخوردار هستند و معمولا جایگزین لوله های مانیسمان رده 10 فرسوده میشوند.
لوله مانیسمان رده 40
میتوان لوله های رده 40 مانیسمان رو یکی از پر فروش ترین نوع در بین لوله های مانسمان دانست. از این لوله های مانیسمان معمولا در صنایع غذایی و کشاورزی استفاده میشود و سیالات از این لوله ها به راحتی عبور میکنند.
لوله مانیسمان رده 60
لوله مانیسمان رده 60 از ضخاوت و مقاومت بسیار بالا تری نسبت به رده های پایین برخوردار هستند و به صورت کلی از آن ها در صنایع پتروشیمی و صنایع شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرند. این لوله های مانسمان از وزن بسیار بالایی نیز برخوردار میباشند.
لوله مانیسمان رده 80
لوله های مانسمان رده 80 مقاومتی پولادین دارند و از همین رو قابل فهم است که از این لوله ها در خطوط فشار قوی و صنایع نفت و گاز استفاده میشود. این لوله ها وزن و ضخامت بالایی دارند که میتوانند استحکام و مقاومت بالا را به شما تضمین کنند.
لازم به ذکر است که، هرچه رده لوله های مانیسمان بیشتر باشد، آن لوله از ضخامت و مقاومت بالاتری برخوردار میباشد.
موارد استفاده ذکر شده در جلوی هر یک از رده ها فقط از روی تحقیقات و تجربیات بوده و میتوان از آن لوله ها در صنایع دیگر نیز استفاده نمود.
4 ویژگی برتر لوله مانیسمان در صنعت
لوله های بدون درز مانسمان، نسبت به لوله های درزدار هم سایز و اندازه خود قادر به تحمل فشار بیشتری می باشند که از همین رو میتوان از آن ها در در دیگ های بخار و جاهایی که نیاز به تحمل فشار زیادی می باشد استفاده نمود.
مقاومت در برابر خوردگی لوله های مانیسمان نسبت به باقی لوله های بسیار بیشتر می باشد. میزان چکش خورندگی بالای این لوله های به دلیل ایجاد پتانسیل ناخالص وخوردگی در این لوله ها نسبت به لوله درزدار میباشد.
اکثر لوله ها بعد از تولید به مرحله تست جوشکاری میروند و که در مواقع بسیاری از این تست با موفقیت عبور نمیکنند. این اتفاق به دلیل کیفیت بد جوشکاری در این لوله های میباشد. اما در لوله های مانیسمان به دلیل عدم وجود جوشکاری، میتوان از استحکام این لوله های اطمینان خاطر پیدا نمود.
در اماکن و مناطق حساس که دقت بالایی برای لوله کشی و درست کردن فضای پیش نیاز کار میباشد، لوله های مانیسمان به دلیل عدم پیچ و تاب و ثیقلی بودن میتوانند بهترین انتخاب باشند. از طرفی دیگر وجود اندازه و انواع مختلف میتوانند کمک بسزایی در این مورد داشته باشند.

لوله بدون درز (مانیسمان)
تست های استاندارد لوله های مانسمان
تمامی لوله ها بعد از مرحله تولید مورد انجام تست هایی نظیر تست سختی فولاد، تست کشش لوله، تست خوردگی و تست فشار قرار میگیرند تا از صحت کیفیت آن ها اطمینانی کامل فراهم آورده شود. اگر قصد خرید لوله مانیسمان را دارید، حتما از فروشنده نتیجه تست را درخواست نمایید تا علاوه بر مطمعن شدن بر کیفیت محصول از میزان فشاری که هر لوله میتواند تحمل کند نیز با خبر باشید. در ادامه تمامی مراحل تست را برای شما بازگو کرده ایم تا لوله های مانسمان را بهتر بشناسید.
تست کشش لوله مانسمان
برای انجام تست کشش، یک دستگاه مخصوص لوله نمونه را تا حد شکستن میکشد و رها میکند. این فرایند تا آنجایی تکرار میشود تا لوله دچار شکستگی یا ایجاد ترک شود. طی این فرایند دستگاه تستر امکان اندازهگیری برخی مشخصات فیزیکی ازجمله استحکام کششی لوله های مانیسمان و استحکام عملکرد را خواهد داشت.
تست سختی لوله مانسمان
در انجام تست سختی باید تمام مشخصات مکانیکی لوله مانیسمان را در نظر داشت و به آن ها اهمیت زیادی پرداخت نمود. فرایند تولید و برشکاری میتواند بر مشخصات مکانیکی ماده اولیه که استنلس استیل است تأثیر بگذارد و همچنین در حین انجام تست سختی باید به میزان مقاومت لوله نیز توجه نمود تا دچار ایجاد موج بر روی لوله ها نشویم. این تست سریع و آسان است اما برای برخی لولهها که دارای ناهمواریهای سطحی هستند یا رنگ آنها تیره باشد توصیه نمیشود.
تست خوردگی لوله مانسمان
یکی از ویژگیهایی که در هنگام خرید باید به آن توجه ویژه ای نمود، تحمل آنها در برابر خوردگی است. در این آزمایش از اسید نیتریک برای میزان مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی استفاده میشود. غلظت اسید نیتریک بهکار رفتهمناسب با میزان ضخامت و نوع و رده لوله تعیین میشود.
تست فشار لوله مانسمان
برای انجام این تست ابتدا دستگاهی مخروطی شکل را وارد حفره لوله مانیسمان میکنند. سپس این دستگاه داخل لوله را منبسط کرده و لوله مانیسمان باید بتواند 5 الی 15 ثانیه (وابسته به مدل و رده لوله) این انبساط را تحمل کند. تست فشار یکی از مهم ترین و اصلی ترین تست های این لوله محسوب میشود.
قیمت لوله مانیسمان
قیمت لوله مانیسمان وابسطه به رده و میازن اندازه آن میباشد. منطقی است هرچه رده، اندازه و شاخه این لوله های بیشتر باشند باید بها و قیمت بیشتری را نسبت به آن لوله اختصاص داد. قیمت لوله های مانیسمان مانند دیگر انواع لوله به صورت روزانه قیمت گذاری میشود و نمیتوان قیمتی ثابت و یکتا برای آن مشخص نمود.
قیمت لوله مانیسمان رده 20
این لوله ها به دلیل استفاده در مکان و کار های متوسط و رده پایین و به دلیل مقاومت نسبتا پایین تر به رده های بالاتر، از قیمتی به اقتصادی تر و پایین تر برخوردار است و کسانی که نیاز به مقاومت بسیار بالا در لوله ندارند میتوانند با کمترین هزینه این لوله ها را خریداری کنند.
قیمت لوله مانیسمان رده 40
لوله مانیسمان رده 40 از قیمت بالاتری نسبت به لوله مانسمان رده 20 برخوردار است. بدیهی است که هر چه قدر به رده های این لوله اضافه شود، قیمت این لوله ها بیشتر میشود.
قیمت لوله مانیسمان رده 60
قیمت لوله های مانیسمان به علت مقاومت بسیار بالایی که دارد و معمولا از آن برای استفاده در خطوط فشار قوی به کار گرفته میشود از قیمت نسبتا بالایی نسبت به رده های 20 و 40 قیمت گذاری شده است.
قیمت لوله مانیسمان رده 80
معقول است به دلیل مقاوم ترین نوع لوله های مانیسمان، لوله های مانیسمان رده 80 بیشترین برچسب قیمت را به خود اختصاص داده باشند.