طریقه نصب لرزه گیر
اولین نکته در نحوه نصب لرزه گیر طرح اولیه است.نصاب بایستی بغیر از دستورالعملی که توسط کارخانه تولید کننده تهیه شده است، نسبت به این طرح اولیه آگاهی داشته باشد و نکات لازم به منظور انتخاب درست محل نصب لرزه گیر را مد نظر قرار دهد.مهمترین نکات در نصب لرزه گیر به شرح زیر است:
-بایستی از هرگونه ضربه،فرو رفتگی و جوشکاری در نقاط حساس و نازک جلوگیری شود.
-هیچ گونه حرکت کششی،فشاری،چرخشی و مخصوصا پیچشی که منجر به ناهمترازی در لرزه گیر می شود مجاز نیست.
چنانچه در حین نصب لرزه گیر نیروی های فوق به آن اعمال شود باعث اخلال در عملکرد و آسیب به بلوز و سایر قسمتهای آن میشود.مخصوصا طول عمر لرزه گیر به شدت کاهش میابد.
اعمال نیروی های فوق به تجهیزات مجاور لرزه گیر باعث محدودیت هایی در ساختار طراحی لرزه گیر مانند لقی در چفت و بست ها و کاهش ظرفیت تحمل نیرو و پایداری در بلوز لرزه گیر می شود.
-هرگونه پیش تنظیم لرزه گیر بایستی منطبق بر دستورالعمل شرکت سازنده لرزه گیر باشد که شامل جهت حرکت و بزرگی حرکت می باشد.
-انکرها،راهنماها و ساپورت لوله ها بایستی منطبق با نقشه سیستم لوله کشی نصب شوند.هر گونه مغایرت با نقشه نصب روی عملکرد مناسب لرزه گیر تاثیرگزار است و همچنین در نصب لرزه گیر این نکته رعایت شود که لرزه گیر بایستی متناسب با راستای جهت جریان نصب شود.

لرزه گیر لاستیکی مهاردار
بازرسی های قبل از نصب لرزه گیر:
یک بازرسی از کل سیستم لوله کشی قبل از نصب تجهیزات پایپینگی بایستی انجام شود و طی این بازرسی سوالات زیر پاسخ داده شود:
-آیا انکرها،راهنماها و ساپورت ها،منطبق با نقشه ها نصب شده اند؟
-آیا لرزه گیر مناسب در جای مناسب خود نصب شده است؟
-آیا محل نصب لرزه گیر با جهت جریان متناسب است؟
-آیا تمام راهنماها،ساپورت لوله ها و لرزه گیرها از هرگونه حرکت مجاز لوله آزاد هستند؟
-آیا لرزه گیری در حین حمل و نقل و نصب دچار آسیب شده است؟
-آیا در هنگام نصب لرزه گیر،لرزه گیر دچار ناهمترازی با محور لوله شده است؟این ناهمترازی را میتوان از طریق اندازه گیری طول لرزه گیر محاسبه نمود.
همچنین از طریق بازرسی حلقه های بلوز لرزه گیر و میزان لقی مجاز در لرزه گیر و سایر تجهیزات سیستم لوله کشی این ناهمترازی قابل تخمین است.
بازرسی های دوره ای محل نصب لرزه گیر:
بلافاصله پس از نصب لرزه گیر در سیستم پایپینگ بایستی یک بازرسی چشمی از نحوه نصب لرزه گیر به سیستم و انطباق با آنچه که طراح در نقشه طراحی کرده انجام شود.همچنین بلوز لرزه گیر بایستی به منظور چک شواهد و لرزشهای پیش بینی نشده مورد بازرسی قرار بگیرد.
یک برنامه دوره ای بازرسی توسط تیم طراح به منظور افزایش طول عمر سیستم بایستی تدوین گردد.توالی این بازرسی ها با توجه به شرایط کاری و شرایط محیطی محل نصب لرزه گیر تعیین میشود.
این بازرسی ها بایستی شامل مواردی که از قبل تدوین شده مانند مشاهده مواردی از خوردگی در لرزه گیرها،شل شدن رزوه پیچ ها،خرابی انکرها و راهنماهای لرزه گیرمهاردار و سایر قطعات را شامل می شود.
-چنانچه سیستم برای گاز طراحی شده باشد و به وسیله آب تست گرفته میشود باید اطمینان حاصل شود قید و بست هایی به منظور تحمل بار در لوله ها و محل نصب لرزه گیر تعبیه شده باشد.
همچنین امکان دارد بعد از تست مقداری آب در حلقه های لرزه گیر باقی مانده باشد.چنانچه این آب باقی مانده در بلوز لرزه گیر برای سیستم مضر باشد،این آب باقی مانده بایستی از سیستم خارج شود.
البته بایستی به این نکته توجه داشت که این برنامه کنترل فقط شامل بازرسی های چشمی می شود و شواهدی از خرابی هایی مانند خستگی،خوردگی داخلی و تنش های اعمالی به لرزه گیر مواردی نیستند که بتوان با بازرسی های چشمی به آنها پی برد و این موارد بصورت ناگهانی و بدون هیچ گونه شواهد دیداری و شنیداری باعث خرابی لرزه گیرها در سیستم می شوند.
به منظور به حداقل رساندن احتمال خرابی لرزه گیر لازم است به صورت دوره ای قسمتهای حساس تعویض شوند.
در مواردی که شواهدی از خرابی و یا بد عمل کردن و یا رو به خرابی رفتن در محل نصب لرزه گیر مشاهده شد،این نقص بایستی توسط تیم فنی و طراحان سیستم به منظور عیب یابی مورد بررسی قرار گیرد.
بایستی گزارشی از هرگونه تغییرات در شرایط نگهداری محل نصب لرزه گیر مانند تغییرات فشار،دما،سیکل گرمایی و تاثیرات آب تهیه و گزارش شود.هرگونه تغییرات محیطی در محل نصب لرزه گیر بایستی توسط طراحان و تیم فنی مورد بررسی قرار گیرد و تاثیر این تغییرات بر روی انکرها،راهنماهای لرزه گیر مهاردار مورد بازبینی قرار گیرد.
بازرسی های قبل و بعد از نصب لرزه گیر:
بازرسی های چشمی در محل نصب لرزه گیر شامل چک های زیر میباشد:
-مشاهداتی از نشتی یا افت فشار در سیستم
-هر گونه اعوجاج در انکرها،بلوز و سخت افزار های لرزه گیرها و سایر مولفه های تاسیساتی
-هرگونه حرکت پیش بینی نشده متاثر از فشار در سیستم پایپینگ.هرگونه شواهد مبنی بر اعوجاج و ناپایداری در بلوز لرزه گیر غیر قابل چشم پوشی است.
-تمامی قید و بست های راهنماها و سایر قسمتهای متحرک لرزه گیرها بایستی مورد بازرسی قرار بگیرند.
-هرگونه شواهدی منبی بر غیر نرمال بودن یا خسارت بایستی توسط طراحان مورد بررسی قرار بگیرد.