لوله سیاه درزدار در انواع مختلفی تولید و ساخته می شود. از جمله:
لوله سیاه درزدار سبک
لوله سیاه درزدار سنگین
لوله سیاه درزدار سبک
لوله سیاه سبک دارای ضخامت و وزن کمی هستند. از این رو به آن ها لوله سبک گفته می شود. ضخامت آن ها معمولاً بین 2 تا 8 میلیمتر می باشد. لوله سبک فولادی درزدار نظیر اغلب لوله فولادی در طول 6 و 12 متری عرضه می شود. لوله 6 متری استفاده گسترده تری داشته و از تقاضای بالاتری برخوردارند.
لوله سیاه درزدار سبک غالباً برای کارهای روتین و رایج سبک نظیر گاز کشی روکار استفاده می شود. تکمیل پروژه های ساختمانی و صنعتی از دیگر حوزه کاربردهای این نوع لوله هاست. تنوع بالا در مشخصات فنی و همچنین قیمت مناسب لوله سیاه درزدار از مزایای برجسته این نوع لوله هاست.
لوله سیاه درزدار سنگین
لوله سیاه سنگین به عنوان یکی دیگر از انواع پرکاربرد لوله درزدار به شمار می رود. وزن بالا و حساسیت خاص در تولید، اصلی ترین ویژگی این نوع لوله هاست. به واسطه همین مشخصات فنی ، قابلیت کاربرد در حوزه های سنگین و پرفشار دارد. نظیر صنایع مهم نفتی، پتروشیمی و … .
استحکام و مقاومت بالا در برابر فشار، ضربه و حرارت از ویژگی های اصلی لوله فلزی سنگین است. ضخامت این لوله ها به مراتب بالاتر از لوله های سبک است. چراکه شرایط و موقعیت استفاده از آن ها ایجاب می کند که لوله از ضخامت بالایی برخوردار باشد. قیمت لوله سیاه درزدار سنگین نیز بالاتر از لوله سیاه سبک می باشد.
اصلی ترین تفاوت لوله سیاه سبک و لوله سیاه سنگین
ضخامت و وزن لوله فلزی سبک کمتر از لوله فلزی سنگین است.
حوزه استفاده لوله سبک برای موارد لوله کشی گاز خانگی و مواردی که نیاز به تحمل فشار و امور تخصصی خاص نباشد، اما کاربرد لوله سنگین برای صنایع مهم و پروژه های صنعتی و ویژه می باشد.
به دلیل ضخامت بالاتر، لوله سیاه درزدار سنگین از استحکام و مقاومت بیشتری برخوردار است.
لوله فلزی سبک به دلیل فراهم کردن شرایط و امکانات خوب، پرمصرف تر بوده و تنوع بالاتری دارد.
قیمت لوله فلزی سبک نسبت به لوله سنگین مقرون به صرفه تر می باشد.
تست کیفیت لوله سیاه درزدار
بازرسی و کنترل کیفیت یکی از بخش های کلیدی برای اطمینان از مشخصات فنی و کیفیت لوله است. بدین منظور آزمایش ها و تست های مختلفی وجود دارد. برخی از این تستها قبل از ساخت لوله، برخی حین فرآیند تولید و برخی پس از ساخت انجام می شود.
تست های کیفیت را به دو دسته اصلی مخرب و غیرمخرب می توان تقسیم بندی کرد.
در نوع مخرب، نمونه لوله مورد نظر برای مورد آزمایش قرار گرفتن، آسیب دیده و تخریب می شود. آزمایش کشش، سختی، ضربه، خمش و متالوگرافی از تست های رایج مخرب است. مشخصات مکانیکی و ساختار لوله از مهمترین محورهای مورد آزمایش و ارائه نتایج این تست هاست.
در تست غیرمخرب، لوله سیاه درزدار سالم باقی می ماند. این تست ها اغلب به بررسی خواص فیزیکی لوله سیاه پرداخته می شود. مواردی نظیر هدایت مغناطیسی و الکتریکی، مشخصات فنی نظیر ابعاد و اندازه لوله و نظایر آن.