در سال های اخیر برای صرفه جویی در مصرف انرژی و ارتقای راندمان سیستم های حرارتی و برودتی در صنعت تهویه مطبوع و دیگر صنایع مرتبط با تاسیسات ساختمان،از قبیل لوله های سردوگرمِ موتورخانه و نیز صنایعِ مرتبط با صنعت آکوستیک و مسایل مربوط صداگیری، از محصول مهمی به نام عایق الاستومریک استفاده می گردد..
علاوه بر صنایعی که گفته شد،از عایق الاستومریک در صنایعِ مادر مثل صنعت نفت ، گاز و پتروشیمی نیز استفاده می گردد و به دلیل دوستدارِ محیط زیست بودن و جلوگیری از اصراف در مصرف انرژی، به شدت مورد توجه و استقبال کارفرمایان و مهندسین قرار گرفته است.
علاوه بر صفت دوستدارِ محیط زیست بودن،وزن سبک و سهولت نصب عایق الاستومریک نیز جزوِ ویژگیهای مثبت و مهمِ این محصول می باشد.
عایق الاستومریک ،بصورت پیش ساخته و دارای حالتِ ساختاریِ سلول بسته بوده و در اَشکال مختلف بصورت “رولی” و “لوله ای” تولید و به فروش می رسد.
از عایق الاستومریک برای عایق کاریِ سطوحی با کندانس بالا استفاد۶ می گردد.از ویژگی های مهم عایق الاستومریک مقاومت در برابر حرارت بالا ،اشعه ماورای بنفش،گاز اُزُن و همچنین شعله ی آتش می باشد.همچنین عایق الاستومریک در برابر عوامل نامساعد جوی از قبیل رطوبتِ آب باران و برف و عوامل فرساینده ی دیگر مثل گازهای خورنده و دیگر آلاینده های شیمیایی بسیار مقاوم است.
عایق الاستومریک در برابر انتشار بخارات مختلف از جمله بخار آب مقاومت می کند،بطوریکه جذبِ نم و رطوبتِ عایق الاستومریک در پریودِ سی روزه در نهایت،ده درصدِ وزنِ عایق الاستومریک می باشد که در قیاس با دیگر عایق های سنتی مثل پشم سنگ و پشم شیشه حدودِ ۱۰۰۰ برابر کمتر می باشد.
در زمان آتش سوزی و حریق،عایق الاستومریک شعله ور نگردیده و از خود گاز سمّی متساعد نمی کند و از هرگونه تاثیرات مخرب در لایه ازن به واسطه حریق یا فعل و انفعالات شیمیاییِ دیگر مصون می باشد.
اگر بخواهیم به ویژگیِ مهم و بارزِ دیگرِ عایق الاستومریک اشاره ای داشته باشیم خاصیت عایق صوتیِ آن می باشد.این ویژگی به حدی در ساختار عایق الاستومریک بارز و با اهمیت می باشد که یک قطعه عایق الاستومریک با ضخامت ۲ سانتیمتر،بنا به محاسباتِ آکوستیک، تواناییِ کاهش شدت صوت تا حدِ زیرِ ۳۵ دسی بل را دارد.
از خصوصیات ساختاریِ عایق الاستومریک می توان به غیررشته ای و غیرمتخلخل بودنِ آن اشاره نمود، که همین خاصیت باعث جلوگیری از پارگی و یا تکه تکه شدنِ عایق الاستومریک در زمانِ اجرا و نصب می گردد.
در مواردی که عایق الاستومریک بصورت اکسپوز اجرا می شود،برای زیبایی و شکیل تر شدنِ نمای عایق الاستومریک ،از پوشش رنگ پلیمری بر روی سطوح عایق الاستومریک استفاده می گردد.
اگر عایق الاستومریک بر سطوحی که در فضای سربسته قرار دارند اجرا شده باشد،نیازی به کاورِ اضافی بر سطح آن نیست،اما اگر عایق الاستومریک در سطوحی اجرا شود که در فضای سر باز قرار دارند، برای در امان ماندنِ عایق الاستومریک از گزند آسیب های محیطی و طبیعی و جلوگیری از استهلاک ِ زودرس از کاورِ فویل آلومینیوم در سطحِ بیرونیِ عایق الاستومریک استفاده می گردد.ضخامت فویل آلومینیومِ مصرفی برای پوشش عایق الاستومریک از ۱۳۰ میکرون به بالا می باشد.لارزم به توضیح است این پوشش آلومینیومی هم می تواند بطور ساده و هم بصورت نخدا(مسلح) بر روی عایق الاستومریک اجرا گردد، که مقاومت و ایستاییِ فویل آلومینیوم نخدار به مراتب از فویل ساده بیشتر است و عمرمفید عایق الاستومریک را می تواند چند برابر بیشتر نماید.
بر اساس نوع نیاز و کاربردِ عایق الاستومریک در صنعت، بطور کلی عایق الاستومریک به دو صورتِ ” عایق الاستومریک رولی” و” عایق الاستومریک لوله ای” تولید و به بازار عرضه می گردد که به تفصیل به شرح مشخصات و ویژگیهای آنها می پردازیم:
انواع عایق الاستومریک رولی
الف- عایق الاستومریک رولی ساده:
همانطور که از نام این نوع عایق الاستومریک پیداست ساختار آن بدون پوشش و کاور بوده و به دو صورت خام و پشت چسبدار قابل فروش می باشد.در مرحله اول سطوح عایق الاستومریک رولی ساده بصورت خام و بدون چسب می باشد که با درخواست کارفرما یا خریدار می توان یک سمت از سطوح آنرا به چسب عایق الاستومریک آغشته نمود و در واقع عایق الاستومریک را بصورت آماده به نصب تحویل خریدار نمود تا مجری صرفا با برداشتنِ پوششِ کاغذیِ چسب عایق الاستومریک ،اقدام به نصب و چسباندنِ عایق الاستومریک در محل موردنظر نماید.
عایق الاستومریک رولی ساده در ضخانت های گوناگون از قبیل ۶-۹-۱۳-۱۹ تا ۵۰ میلیمتر تولید و عرضه می گردد.
از جمله کاربردهای عایق الاستومریک رولی ساده و پشت چسبدار بر روی سطوح کانال های تهویه هوا می باشد.
هر رول عایق الاستومریک در دو عرضِ استانداردِ یک متری و یک متر و بیست سانتیمتری تولید و به فروش می رسد.
ب- عایق الاستومریک رولی با روکش آلومینیوم:
جهت افزایش مقاومت سطوح عایق الاستومریک در برابر عوامل طبیعی و آسیب های ناشی از ضربه،کشیدگی و پارگی از پوشش فویل آلومینیوم بر سطح عایق الاستومریک استفاده می گردد.ضخامت های پوشش این فویل آلومینیومی ۱۳۰- ۱۷۰ و ۲۳۰ میکرون می باشد.لازم به ذکر است هرچه این ضخامت بیشتر باشد،مقاومت عایق الاستومریک نیز در برابر ضربه و اسیب های طبیعی،بیشتر خواهد بود.نکته مهم در استفاده از فویل آلومینیوم جهت پوشش سطوح عایق الاستومریک ،این می باشد،عایق الاستومری رولی با روکش آلومینیومکه برای مقاومت بیشترِ این پوشش می توان از فویل آلومینیوم نخدار(مسلح)،استفاده نمود.این مدل عایق الاستومریک نیز در دو نوعِ پشت چسبدار و بدون چسب قابل عرضه می باشد.از جمله کاربردهای عایق الاستومریک رولی با روکش آلومینیوم استفاده از آن بر روی سطوح کانال های هوای چهارگوش و گرد ،ورقهای گالوانیزه،دستگاههای مختلف،منابع و تانکرهای آب ِ سرد و گرم ،مخازن و…و همچنین صنایع وابسته به صنعت خودروسازی،صنعت نفت و پتروشیمی، صنعت لاستیک و صنایعی چون کاغذسازی می باشد.
ضخامت عایق الاستومریک رولیِ آلومینیومی دقیقا دارای همان ضخامت عایق الاستومریک رولی ساده می باشد که باید به آن ضخامت ها ضخامت فویل های آلومینیوم را نیز افزود.
رول های عایق الاستومریک با روکش آلومینیوم دارای عرض یک متر و یک متر و بیست سانتی متر می باشند.
پ- عایق الاستومریک رولی آکوستیک(عایق الاستومریک صوتی یا شانه تخم مرغی):
جهت جلوگیری از انتشار ارتعاشاتِ صوتیِ مزاحم و همچنین ایجاد محیط های بی صدا برای مصارف خاص از قبیل استودیوهای صدا و نیز ایجاد صداگیر در کانال های هوا برای مهار زوزه ی فشار هوا و همچنین برای ایجاد عایق صوتی در میان جداره ی دیوارها و حتی کف ساختمانهای مسکونی از عایق الاستومریک صوتی(شانه تخم مرغی) استفاده می گردد.ساختار فیزیکیِ عایق الاستومریک صوتی،دارای یک سطحِ شش وجهی به شکل شانه های تخم مرغ و یک سطح صاف می باشد که سطح صافِ عایق الاستومریک با چسب عایق الاستومریک به روی جاهاییکه باید چسبیده شود می چسبد و سطح شانه تخم مرغی وظیفه جذب صوت و صدا را دارد. عایق الاستومریک تخم مرغی
ضخامت عایق الاستومریک صوتی بین ۶- ۹-۱۳-۱۹ و …سانتیمتر متغیر می باشد.
عرض هر رول عایق الاستومریک صوتی به پهنای یک متر می باشد.
موارد کابرد عایق الاستومریک صوتی در میانه ی جداره ی دیوارها،سقفها،دستگاههای صدادار،پمپ ها،قسمت های داخلیِ بدنه ی خودروها و نیز داخل کانالهای هواساز،دهانه ی فن های مکنده و دمنده که با صدا و لرزش همراه هستند،می باشد.