مقالات

کپ مانیسمان چیست و چه کاربردی دارد؟

کپ مانیسمان چیست و چه کاربردی دارد؟

کپ جوشی قطعه‌ای فولادی است که در سیستم‌های پایپینگ یا لوله‌کشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاربرد این قطعات در صنعت متفاوت است و به همین خاطر، در دو نوع فولادی و استیل زنگ‌نزن ساخته می‌شود. کاربرد کپ‌ جوشی مهم‌ترین نکته در دسته‌بندی و جنس آن به حساب می‌آید. در ادامه علاوه بر معرفی انواع کپ جوشی، جنس و مورد استفاده آن‌ها، فرآیند تولید آن را هم با یکدیگر مرور خواهیم کرد.

کپ جوشی برای بستن آخر لوله‌ها استفاده می‌شود و سایز آن بر اساس سایز لوله متغیر است. قیمت کپ جوشی هم دقیقا بر اساس فاکتورهایی مثل سایز و جنس متغیر است.

کپ چیست و چه کاربردهایی دارد؟

همان‌طور که گفتیم، کپ جوشی برای بستن آخر لوله‌ها استفاده می‌شود و سایز آن بر اساس سایز لوله متغیر است. قیمت کپ جوشی هم دقیقا بر اساس فاکتورهایی مثل سایز و جنس متغیر است. به خاطر همین، علاوه بر ساختمان‌سازی، کپ‌ جوشی در صنایع مختلفی کاربرد دارد و در سایزهای متفاوتی عرضه می‌شود. جنس کپ جوشی یکی از فاکتورهای مهم برای مورد استفاده‌ آن است. این اتصال در انواع متنوعی مثل فولاد، استنلس استیل و مانیسمان تولید می‌شود. کپ فولادی که به نوعی متدوال‌ترین نوع آن است، از فولاد کربنی یا در واقع استیل کربن ساخته می‌شود. فولاد کربنی مقادیر زیادی از کربن، منگنز ، گوگرد و فسفر در ترکیبات آن دارد و همواره مقادیر زیادی از عناصر دیگر هم حین آلیاژسازی وارد آن می‌شوند. کپ جوشی فولادی معمولا در انتهای لوله جوش داده می‌شود و اشکال مختلفی مثل بیضوی، کروی و نیم‌کره دارد.

تولید کپ (cap) چگونه است؟

تولید کپ جوشی روش‌های مختلفی دارد که می‌توان به روش کشش و روش حرارتی اشاره کرد. قیمت انواع اتصالات به عوامل مختلفی بستگی دارد که پروسه‌ تولید هم بخشی از آن است. کپ جوشی هم از این ماجرا مستثنی نیست و قیمت‌گذاری آن بر اساس روش تولید متغیر است. در تولید کپ جوشی به روش کشش، کپ به شکل کششی فرم داده می‌شود. برای تولید این نوع کپ، ورق فولادی در ابعاد مشخص برش خورده و در قالب قرار می‌گیرد. سپس با اعمال فشار هیدرولیک داخل قالب، به اندازه‌های استاندارد فرم داده می‌شود. در روش حرارتی، کپ‌ها از داخل کوره عبور داده می‌شوند و البته تنش حرارتی ناشی از کوره، می‌تواند به صورت تنش پسماند روی قطعه باقی بماند. در این روش، باید پس از عملیات حرارتی و برای از بین بردن تنش‌های پسماند، عملیات تنش‌زدایی انجام بگیرد. به این صورت که تنش طی عملیات حرارتی در کل سطح کپ پخش شده و در واقع خاصیت شکنندگی آن را رفع می‌کند. در تولید کپ‌ها، ممکن است ترک‌های سطحی هم به وجود بیاید که در این صورت، از روش شات بلست برای رفع آن استفاده می‌شود.

تفاوت کپ جوشی و فلنج کور چیست؟

همان‌طور که گفتیم، کپ جوشی برای مسدود کردن لوله در انتهای مسیر به کار می‌رود، چرا که در غیر این صورت تمام سیال بیرون ریخته و موجب خسارت‌ به سیستم لوله‌کشی می‌شود. برای بستن انتهای مسیر لوله‌کشی، همواره ابزارهایی وجود دارند که می‌توان از آن‌ها استفاده کرد که کپ‌ها و فلنج‌های کور از جمله آن‌ها هستند. البته که علاوه بر بستن انتهای مسیر، کپ جوشی و فلنج کور کاربردهای دیگری هم دارند:

برای بخش‌های تکمیل‌نشده‌ لوله‌کشی که می‌دانیم در آینده نیاز به گسترش دارد
برای دریچه‌ی خروجی مخازن و درام‌هایی که نیاز به درب دارند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *