مقالات

انواع فلنج ها کدام است؟

فلنج جوشی ساکت ولد

انواع فلنج

فلنج ها بر اساس نحوه اتصال به یکدیگر و آب بندی بینشان و همچنین نحوه اتصال به لوله یا سایر اجزای پایپینگ به دو صورت دسته بندی می شوند. انواع فلنج از نظر اتصال به یکدیگر و آب بندی (پیشانی فلنج):

فلنج با سطح برآمده (RAISED FACE FLANGES)
فلنج با سطح صاف (FLAT FACE FLANGES)
فلنج رینگی RTJ (RING TYPE JOINT FLANGES)
فلنج نر و ماده (MALE AND FEMALE FLANGES)
فلنج زبانه و شیار (TONGUE AND GROOVE FLANGES)

فلنج با سطح برآمده (RAISED FACE FLANGES)

این نوع فلنج ها که به اختصار با علامت RF مشخص می شوند در قسمت پیشانی فلنج (روی فلنج که با فلنج روبرویی جفت خواهد شد) دارای قسمت بر جسته دایره ای شکل هستند که در زمان اتصال، گسکت (Gasket) یا همان واشر آب بندی بین فلنج ها و روی آن قسمت قرار گرفته و به دلیل برآمدگی این قسمت فشار ناشی از سفت کردن پیچ های اتصال دو فلنج، کاملا در قسمت برآمده دو فلنج و به گسکت بینشان وارد شده و به این ترتیب آب بندی مطلوبی انجام می گیرد. سطح قسمت برآمده گاها صاف بوده ولی در اکثر مواقع دارای شیار های دایره ای هم مرکز یا مارپیچی (SERRATED FINISH) می باشند که تعداد و عمق این شیارها بر اساس استاندارد تعیین می شود. ارتفاع استاندارد قسمت ریز فیس فلنج در کلاس های 150 و 300 در حدود 2 میلیمتر و در کلاس های بالاتر 7 میلیمتر می باشد.

فلنج با سطح صاف (FLAT FACE FLANGES)

این فلنج ها که به آنها فلنج پیشانی صاف یا فلنج فلت فیس نیز گفته می شود در قسمت پیشانی دارای سطحی صاف بوده و معمولا فلنج های چدنی ریختگی و یا فولادی ساخته شده از ورق که در فشارهای کم کاربرد دارند از این نوع ساخته می شوند. طبق استاندار وقتی قرار باشد فلنج سطح صاف به فلنج های فولاد کربنی متصل شود باید سطح برجسته فلنج مقابل حذف شوند. شود تا فشار نا متوازن به فلنج با سطح صاف از فلنج مقابل وارد نشود.

فلنج رینگی RTJ (RING TYPE JOINT)

فلنج های رینگ جوینت دارای یک فرو رفتگی در سطح آب بندی خود می باشند که به وسیله واشر رینگی فلزی مخصوصی که بین دو فلنج رینگی قرار می گیرد پر می شود و عمل آب بندی انجام می گیرد. جنس فولاد رینگ آب بندی به نسبت جنس فلنج ها نرم تر بوده و زمانی دو فلنج رینگی به وسیله بولت ها به هم فشرده می شوند، در داخل شیار دفرمه شده و شکل شیار را به خود می گیرد و بدین ترتیب آب بندی فلز به فلز صورت می گیرد. این فلنج ها برای دما و فشار بالا یعنی کلاس 600 و بالاتر از آن و دماهای بالاتر از 400 درجه سانتی گراد کاربرد دارند که گسکت های لاستیکی در آن شرایط قابلیت استفاده ندارند.
مدل های نری مادگی و زبانه و شیار دار به گونه ای طراحی شده اند که قسمتی از محل آب بندی یکی در محل آب بندی دیگری قرار می گیرد و خرید فلنج و استفاده از آن حتما باید به صورت جفتی باشد. فلنج نری و مادگی قابلیت اتصال به تجهیزات با اتصال فلنجی را ندارند به همین دلیل استفاده خیلی محدودی داشته و به ندرت تولید می شوند و می توان گفت منسوخ شده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *